Activiteiten

Evenement 

Titel:
Friezendag
Wanneer:
18.11.2011
Waar:
Tresoar - Leeuwarden
Categorie:
Friezendag

Omschrijving

Op deze site heb je de afgelopen periode onderzoek kunnen doen naar de link die jij en je voorouders hebben met Friezen uit 1811. We hopen natuurlijk dat je veel plezier hebt beleefd aan onze Genealogiepuzzel en interessante informatie bent tegengekomen.

Maar we bieden je graag nog wat meer aan. Op vrijdag 18 november (18-11) vindt namelijk in Tresoar de Friezendag plaats, als mooie afsluiting van de puzzel. Deze dag staat in het teken van 200 jaar Burgerlijke Stand en wij nodigen je van harte uit om langs te komen. Je kunt op deze vrijdag kiezen tussen een aantal lezingen van onze collega’s (zie onder) en/of een rondleiding door ons gebouw.

Als je van plan bent te komen, vragen wij je om je op te geven via dit formulier.
Mocht deze link niet werken, kun je altijd nog een mail sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. (vermeld in het onderwerp “Fryslân 1811”), dan helpen wij je verder. Telefonische opgave is eventueel ook mogelijk, bel naar 058-7890789 en vraag naar Sietske Bloemhof.

Uiteraard is je partner, een vriend/vriendin of ander familielid ook hartelijk welkom. Geef je zo spoedig mogelijk op, want vol = vol. Deze dag is gratis toegankelijk!

 

Het programma van de Friezendag op 18 november ziet er als volgt uit:

10.30-11.00   Ontvangst met koffie of thee in de Gysbert Japix-zaal
11.00-11.30   Welkom en inleiding: “Tresoar is voor iedereen” door dhr. Bert Looper, directeur Tresoar
11.45-12-15   Presentatie of rondleiding
12.30-13.30   Lunch
13.45-14.15   Presentatie of rondleiding
14.30-15.00   Even bijpraten met een verfrissing
15.00-15.45   Afsluiting: de film “Friesland van Toen”, onder het genot van een hapje en drankje

 

De presentaties worden gegeven door medewerkers van Tresoar

1. – Theo Kuipers: “De geschiedenis en het ontstaan van familienamen”
Onze familienamen vormen al heel lang een afspiegeling van het verleden. Zo zijn vroeger persoonsnamen ontleend aan kenmerken van iemands woonplek of die van voorouders en ook werd soms het beroep gekozen als achternaam. Maar in sommige gevallen is de betekenis of herkomst van een naam moeilijk te verklaren. Theo Kuipers geeft in zijn presentatie een overzicht over de ontstaansgeschiedenis van Friese familienamen.

2. – Teake Oppewal: “Familieverbanden in de Fryske Literatuur”
In traditioneel Fryslân is iedereen, bij wijze van spreken familie van elkaar. Dit is een belangrijk aspect van de plattelandscultuur. Het is u waarschijnlijk niet ontgaan dat in de Friese schrijverswereld ook allerlei familierelaties liggen. In sommige gevallen zijn die relaties zelfs opmerkelijk, zoals bij de gebroeders Halbertsma. Teake Oppewal beschrijft een aantal literaire families en geeft voorbeelden van hoe literair talent wordt doorgegeven en hoe de familieverbanden soms terugkomen in het literaire werk zelf.
Let op: Deze presentatie is in het Fries.

3. – Jacob van Sluis: “De Franeker Universiteit, een korte geschiedenis”
Frieslands Academie te Franeker bestond van 1585 tot 1811, met een kleine uitloop als Athenaeum tot 1843. In deze lezing wordt een kort overzicht geboden van de geschiedenis, met bloei en verval, over professoren en studenten, het studieprogramma en Latijn.

 

Locatie

Locatie:
Tresoar   -   Website
Straat:
Boterhoek 1
Postcode:
8911 DH
Stad:
Leeuwarden
Provincie:
Friesland

Activiteiten

Oud Nieuws

22 november 1811
ALMANAKKEN MET ROOD, werden by D. v.d. SLUIS en de Wed. SEYDEL, Boekdrukkers, beide by de Vischmarkt te Leeuwarden, ten minsten pryze veele soorten uitgegeven, zynde voorzien met de hervormde, Doopsgezinde en Roomsche Classen, lietjes, Friesch, Boers, Plaatsjes, Grappen, Raadzels, enz. –By dezelven zal zo dra mooglyk mede ten naasten pryze werden afgeleverd Departementaal FRIESCH KANTOOR en SCHRYF-ALMANAKKEN.